Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: Korana Serdarević i Andrija Škare predstavili se koprivničkoj književnoj publici

Još jedna književna večer u nizu pod zajedničkim nazivom “Libarenje” održana je u srijedu navečer u Le Petit Caféu na Zrinskom trgu.

Koprivničkoj se čitalačkoj publici ovoga puta predstavilo dvoje mladih autora – Korana SerdarevićAndrija Škare. O čemu je bilo riječi i iz čega se čitalo, ispričao nam je organizator Libarenja, mladi koprivnički književnik Marko Gregur.

– Libarenje je književna platforma namijenjena prvenstveno mladim autorima, čak i s posebnim naglaskom na autore rođene 80-ih godina, a toj generaciji pripadaju i Korana Serdarević i Andrija Škare – kaže Gregur. – Korana nam je čitala iz svoje prve zbirke kratkih priča “Nema se što učiniti”. Ona je autorica koja nije tako dugo prisutna na sceni, negdje od 2013. godine, međutim njena pojava u kratkom je vremenu pridobila i čitatelje i kritiku. Za kratku priču “Kravosas” 2013. godine osvojila je nagradu Večernjeg lista za kratku priču “Ranko Marinković”, zapravo najvažniju takvu nagradu u Hrvatskoj. Gostovao je i Andrija Škare kojega mnogi znaju kao voditelja TV emisije “Briljantin” i čovjeka koji za portal booksa.hr piše eseje o glazbi. On je dulje prisutan na sceni, od 2006. godine, a dvije godine kasnije objavio je knjigu “S više mlijeka, molim” o zagrebačkim kafićima, a sinoć nam je predstavio knjigu “Život svijeta koji će doći.”

Korana Serdarević rođena je u Zadru 1982. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost. Radila je kao novinarka kulture Večernjeg lista i tjednika Forum, a bila je i suradnica nekih tjednika i portala. Od 2013. godine zaposlena je kao gimnazijska profesorica, a honorarno se bavi i prevođenjem s engleskog jezika. Godine 2013. osvojila je dvije prve nagrade za kratke priče (nagradu “Ranko Marinković” za priču “Kravosas” i nagradu “Zlatko Tomičić” za priču “Ptice”), a objavljivala je u mnogim književnim časopisima te na Trećem programu Hrvatskog radija. Godine 2015. u izdanju Frakture objavljena joj je zbirka priča „Nema se što učiniti“.

Andrija Škare rođen je 1981. u Zagrebu. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radi kao scenarist, novinar i voditelj na Hrvatskoj televiziji u svojstvu stalnog vanjskog suradnika. Piše za magazin Gloria, ima tjednu kolumnu o vezi glazbe i književnosti na www.booksa.hr, a glazbenu kritiku isporučuje neredovito na www.potlista.com.
Prozu je objavljivao u časopisima u zemlji i regiji, u Vijencu, Zarezu, Fantomu slobode, Knjigomatu, Temi, Severnom Bunkeru, Večernjem listu, Ka/osu, Fokusu, u Ekran pričama, na Trećem programu Hrvatskog radija i još ponegdje. Jedan je od osnivača književnog pokreta Eventualizam pa je s četiri priče zastupljen i u knjizi ‘Zbornik eventualizma – Nagni se kroz prozor'(Celeber, Zagreb, 2006.). Objavio je knjigu beletrističko-publicističkih zapisa o zagrebačkim kavanama i kafićima, ‘S više mlijeka, molim’ (Celeber, Zagreb, 2008.) te zbirku priča ‘Život svijeta koji će doći’ (CeKaPe, Zagreb, 2014.) Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

zatvori