Utorak, 23. travnja 2024.

KOLUMNA: Veliki igrači i plinski zgledanci

Jedan vikend Ivek se vrnul doma s faksa gdje studira već 15 let. Mama mu je stavila tanjur i nekakav čušpajz. Pogledaj ju je i pital jel ima kaj drugo za jesti? Nasmijala se i rekla mu, imaš zgledance! “A kaj su to zgledanci?” To je ono kaj imamo umjesto čušpajza i ono kaj si zaradil ovaj tjedan v Zagebu. Nakon petnaest let već si trebal biti direktor, a ne da zujiš po tom gradu kak da ideš na pčelarski fakultet! I tak si je Ivek pojel čušpajz jer su mu zgledanci priseli.

Zgledance možemo jako dobro povezati s neimaštinom, ali kakve oni veze imaju sa zaduženošću? U Koprivnici bogme jako velike. Kad bi danas neke važne face plaćali po njihovim rezultatima, onda bi oni dobili zgledance. Da je pravice na svijetu. Ali na žalost nije! Oni, naravno, ne dobivaju zgledance, ali se svi ostali dobro i debelo zgledavamo.

I dok se bumo mi svi tak zgledavali – ode plinski biznis! Kad se proda, onda budu ljudi pitali, “pa kak ta cijena plina stalno skače i tko to određuje, pa kaj se nemre ništ na rate dogovoriti, kaj to delaju” i tako dalje. Odgovor bude da to rade “veliki igrači” i da mi tu ništ nemremo jer smo to prodali prije par let da bi pokrili dubioze. Više ne bu bitno koje dubioze, ali taj model bumo za par let zvali “plinski zgledanci”.

Prodati više ne bumo imali kaj, pa bumo doma šarafili ventile i gledali se kak nekad, dok su se dečko i cura prvi put vidli. Samo kaj su onda bili kraj krušne peći koja je topla, a sad budu na radijatoru sedeli na dekama da ga zgriju.

U to vrijeme sigurno bude u nekim novinama pisalo obrazloženje gradskih oci pod naslovom: “Mi smo bili prvi koji smo bili interesantni velikim igračima i to je bio dobar potez. Imali smo odlične namjere, a to kaj su nas oni sad zaj… to mi nismo krivi!”

Da bar javno vele kaj budu za te novce napravili i koliko novih radnih mjesta otvorili. Pardon, tak sam se raspisal da sam zaboravil da su njih izabrali i da oni nemaju kaj koga pitati osim same sebe. Činjenica je da su izabrani na četiri lete, a zadužuju se na više od deset. I ne samo da se zadužuju, nego još i te dugove prolongiraju kakti na “grejs period” iliti “za neke bolje dane”, koji nikak da dođu.

Možda te bolje dane donese Djed Mraz. Moj mu je moj skromni savjet da se previše ne mota oko nekih firmi i institucija u ovo vrijeme darivanja, da se ne bi krivo protumačilo s obzirom na boju kostima, bez obzira kaj ju je on koristil davno prije “nekih”.

Neki dan mi je netko rekel da si pogledam podatke nekakvog instituta da je Koprivnica po zaduženosti drugi grad u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba. Mislim si, pa nemre biti… ali otišel sam pročitati. Stvarno je bogme tak i to je ključni razlog zakaj bumo imali “plinske zgledance”.

Na kraju bum nekaj napisal za one koji rano idu spat i to bum nazvali priča za laku noć, a zove se “Nije prirez babroga.” Prirez se uvodi u gradovima kako bi se poboljšao standard i život ljudi. Ne uvodi se da bi se njime otplaćivali dugovi, jer to ne rade nigdje u svijetu. To se i ne smije! Prirez je u svijetu inače porez na bogate pa oni koji imaju više plaćaju veći prirez, a oni koji imaju malo plaćaju mali prirez. Tak da se nitko tko ima malo ne bi trebal bojati prireza i misliti da je to babroga. Prireza se prvo trebaju bojati “veliki igrači”. Nažalost, upravo oni koji si kod nas u jedan mjesec zasluže tolko da bi Sveti Nikola završil na bolovanju zbog kičme da mu sve to metnu u vreću, imaju adrese stanovanja negdje tamo daleko. I uopće ih nije briga kakav i koliki je prirez u Koprivnici! Taj model se inače zove neoliberalni globalizam o kojem budemo još puno pisali kada dođe vrijeme.

Na kraju moram reći da, koliko god bilo nejasno u naslovu kakve veze imaju zgledanci, zaduženost, plin, prirez i veliki igrači, sad vidimo da bogme imaju! Kad počneš vući poteze bez reda i pameti, onda nastaju i ostaju problemi koji se vežu jedni na druge i tako počinje život od danas do sutra, u nadi za bolje prekosutra. Svetog Nikolu, Djeda Mraza i babrogu sam spomenul zbog tradicije, a Krampusa ostavil za kraj. Njemu bi poručil da slobodno dođe i odnese zločeste tam gdje im je mjesto. Ak već mi svi ostali šutimo.

zatvori