Subota, 20. travnja 2024.

KOLUMNA: Privucite korisne ptice u voćnjak

Sve toplije zime omogućuju štetnicima voćaka da prezime u vrlo velikom broju pa već od ranog proljeća mogu činiti značajnu štetu. To za sobom povlači potrebu za sve češćom upotrebom insekticida što nije u skladu s održivom uporabom pesticida i smanjenjem kemijskih mjera zaštite bilja na najmanju moguću razinu. Kako štetne organizme držati ispod ekonomskog praga štetnosti bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja? Pomoći će nam njihovi prirodni neprijatelji – ptice.

Većina ptica koje žive u našim krajevima korisne su poljoprivredi i šumarstvu, a samo mali broj vrsta čini povremenu ili stalnu štetu. U vrijeme sjetve i žetve štetne mogu biti vrste koje se hrane sjemenkama kao što su vrana, svraka i gačac, no većina naših ptica hrani se kukcima i ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže. Vrlo su korisne sve vrste malenih sjenica, zatim brgljezi, puzavci, lastavice, ševe, svračci, češljugari, žune, djetlići… Zanimljivo je da jedan par sjenica za ishranu svojih ptića skupi oko 8000 štetnih gusjenica. Zbog toga im je poželjno stvoriti povoljne uvjete za život i zadržati ih u voćnjaku. To ćemo postići ako u voćnjak postavimo veći broj kućica za ptice.

Osobito je tijekom zime važna briga o korisnim pticama pa će dobro doći i hranilišta sa sjemenkama i lojem kako bi preživjele period oskudice i zadržale se u voćnjaku.

hrana_ptice

Osim ptica koje se hrane kukcima, ne treba zaboraviti ni važnu ulogu ptica grabljivica u regulaciji populacije poljskih glodavaca. S obzirom da veće grabljivice nerado slijeću u voćnjake jer ne mogu sjediti na tankim granama, privući ćemo ih postavljanjem visokih motki u obliku slova T odakle će imati dobar pregled nad voćnjakom. Ovakvi će stupovi dobro doći i na ratarskim površinama ako u blizini nema stabala.

U duhu blagdana i darivanja možda biste ove godine mogli počastiti i ptice u svom voćnjaku. Pripremite im hranilišta da lakše prežive zimu, a one će vam zahvaljivati cijelog ljeta hraneći se ličinkama štetnih kukaca. Razveselite ptice ovog Božića!

zatvori