Srijeda, 24. travnja 2024.

INTERVJU Vinko Međimorec: Prepoznali su me i zbog toga se još više trudim

Vinko na nogometnom travnjaku zaustavlja protivničke igrače, a mi smo zaustavili njega za kratak razgovor.

Vinko Međimorec mladi je stoper koji se, nakon puta kroz Slavenovu školu nogometa pa potom i NK Koprivnicu, ove sezone pridružio prvoj momčadi Slaven Belupa. Brzo je zadobio povjerenje trenera Željka Kopića, a privukao je i podršku publike koja ga uglavnom poznaje i prati na prvoligaškim utakmicama. Upoznajmo Vinka!

DI: Bok, Vinko, drago nam je što ćemo danas čuti nešto više o tebi. Reci nam nešto o svojim nogometnim počecima.

VM: Nogomet sam počeo trenirati u 3. razredu osnovne škole, u NK Slaven Belupu. Prvi trener bio mi je Vinko Potroško, a krenuo sam s tim radi prijatelja i društva.

DI: No, ubrzo nakon toga si odustao – što se dogodilo?

VM: Nažalost, slomio sam ruku i morao sam dulje vrijeme pauzirati. Nakon oporavka, poželio sam se okušati u nekom novom sportu, pa sam odabrao hrvanje.

Možem spomenuti kako je Vinko bio uspješan i u hrvanju gdje je osvojio četiri medalje, što na državnim, što na međunarodnim natjecanjima.

Snimio Zoran Vlah.
Snimio Zoran Vlah.

DI: Na kraju si se ipak vratio svojoj prvoj ljubavi – nogometu.

VM: Vratio sam se na nagovor prijatelja koji su svi mahom trenirali nogomet… a i zaželio sam ga se.

Vinko od prvog dana igra na poziciji stopera koju nikada nije mijenjao. Nakon završene osnovne škole (Đuro Ester), upisuje sportsku gimnaziju.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

DI: Prije nego što prijeđemo na dobre, riješimo se loših stvari. Što bi mogao izdvojiti?

VM: Hmm… Loše su, naravno, bile dvije teže ozljede. Prva veća dogodila se na početku juniora kada sam morao operirati koljeno. Nedugo nakon povratka uslijedila je i druga ozljeda, opet koljeno, na juniorskoj utakmici protiv Lokomotive. Tada sam morao operirati i drugo koljeno.

DI: Krenimo s ljepšim stvarima. Nakon samo jedne godine igranja juniora, treneri su uvidjeli da si prerastao taj rang i poslali su te u NK Koprivnicu s kojom si nastupao u Trećoj HNL. Kako je to bilo?

VM: Pa, iskreno, bilo mi je malo čudno. Ipak se osjeti razlika između juniorskog i seniorskog nogometa. Teži su to dueli, iskusniji igrači, ali davao sam sve od sebe kako bih im mogao parirati.

Snimio Zoran Vlah.
Snimio Zoran Vlah.

Vinko je, u dobi od svega 18 godina, bio jedan od najboljih pojedinaca u ekipi Koprivnice, a isticao se koncentracijom i smirenošću.

DI: Kakvi su ti bili planovi nakon gimnazije?

VM: Mislio sam da ću i dalje igrati u Koprivnici, pa sam planirao upisati Kineziološki fakultet.

No, u ljeto 2015. stigao je poziv iz prve ekipe Slavena da s njima obavi pripreme. Stoga je fakultet stavio na čekanje kako bi se potpuno posvetio nogometu.

DI: Kako je to bilo – dobiti poziv iz vrha, iz prve ekipe?

VM: Haha… Pa, bio sam iznenađen, nisam očekivao taj poziv i u to vrijeme pripremao sam se za fakultet.

Vinko Međimorec. Snimio Zoran Vlah.
Vinko Međimorec. Snimio Zoran Vlah.

Nakon odlaska trojice stopera – Grgića, Fuštara i Edsona – Vinko je dobio priliku trenirati s prvom ekipom. Marljivim radom i zalaganjem nametnuo se treneru Kopiću koji ga je ostavio u kadru prve ekipe, a debitirao je već u 5. kolu, u domaćoj pobjedonosnoj utakmici protiv Osijeka.

DI: Debi protiv Osijeka – dojmovi?

VM: Iskreno, nisam ni znao da ću igrati, sve je to došlo dosta brzo. Moj suigrač Mikulić je imao kartone, pa sam upao u sastav. Naravno da sam imao tremu prije početka susreta, ali uvelike su mi pomogli moji suigrači i ona je nestala. Srećom, pobijedili smo s 3:0, pa sam imao još više razloga za slavlje.

Vinkove prednosti su skok igra, pouzdanost i velika smirenost za jednog tako mladog stopera. Prednost mu je i to što može podjednako dobro igrati i lijevom i desnom nogom. Spomenimo i kako je Vinko ponio vrpcu kapetana momčadi u četvrtfinalnoj utakmici Kupa protiv Osijeka.

Vinko Međimorec - kapetan. Snimio Zoran Vlah.
Vinko Međimorec – kapetan. Snimio Zoran Vlah.

DI: Biti kapetan momčadi –

VM: Bilo je sve normalno, kao i prije svake utakmice. Na sastanku u svlačionici trener Kopić je diktirao sastav. Od prve minute nisu igrali Delić, Gregurina i Purić, koji su inače kapetani. Trener je kratko rekao “kapetan je Vinko” i govorio dalje… Ostao sam jako iznenađen, ali prihvatio sam tu veliku odgovornost. To mi je bio još jedan poticaj da se još više trudim na treninzima i utakmicama.

Vinko je napredovao u taktičkom dijelu igre, ali i u fizičkom segmentu te ponajviše u samopouzdanju.

DI: Za kraj – kako voliš provoditi svoje slobodno vrijeme?

VM: Pa prije sam volio igrati mali nogomet s prijateljima, ali sada baš nemam vremena za to. Kada ne odmaram, volim provoditi vrijeme s prijateljima uz zajedničko gledanje utakmica ili igranje Playstationa.

Mali-nogomet---ekipa
Vinko je lani nastupao za malonogometnu ekipu Prizme VV u sklopu natjecanja Sportskih igara mladih.

DI: Hvala ti na razgovoru, želimo ti puno sreće u nastavku karijere uz što više dobrih utakmica i što manje ozljeda.

VM: Hvala i vama i vidimo se na stadionu!

zatvori