Petak, 19. travnja 2024.

Biskup Mrzljak u Močilama: Vjeronauk ima svoj ugled i značenje u školama

Koprivnička Župa Uznesenja Blažene Marije Djevice u Močilama danas je bila domaćin tradicionalnog predbožićnog susreta varaždinskog biskupa i ravnatelja podravsko-prigorskih osnovnih i srednjih škola.

Naš biskup monsinjor Josip Mrzljak rekao je Radio Dravi da mu je komunikacija sa školskim ravnateljima vrlo važna:

Ti susreti su jako korisni za mene, ali kao što vidim i ravnatelji se rado odazivaju. Razgovaramo o školi, o odgoju, o vjeronauku u školi, i ako ih ima o problemima koje treba riješiti.

Konkretna provedba nastave vjeronauka u školi osobito je važna tema susreta biskupa i njegovih suradnika s ravnateljima škola, posebno stoga što su sve glasnija razmišljanja da vjeronauku nije mjesto u školi

Ne treba zaboraviti da je čovjek osoba koja treba cjelokupni odgoj. Čovjek treba imati svoj smisao, cilj kamo ide. Budući smo mi pretežno kršćanska zemlja i da velika većina upravo odabire katolički vjeronauk, sigurno da je to prigoda da o tome porazgovorima i da vidimo i kako se učitelji snalaze u školama. Vjeronauk ima svoj ugled i svoje značenje u našim školama.

Biskup Mrzljak kaže da je uloga vjeronauka velika u odgoju i obrazovanju mladih, pa vjeruje da stoga vrijedi uložiti trud kako bi se vjeronauk uskladio s cjelokupnim školskim sustavom.

Recimo i da su, uz školske ravnatelje, danas u Močilama bili i ravnatelj biskupijskog Katehetskog ureda vlč. mr. Damjan Koren te lokalni župnici. Boravak u Koprivnici biskup Mrzljak je iskoristio i za sada već tradicionalni posjet Dječjem vrtiću Vrapčić u obližnjem Drnju.

zatvori