Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Znanstvenici o Šoderici: Stara slava može se vratiti, ali ipak ne kao nekad

Veliki znanstveni skup o povijesnom, ekonomskom, ekološkom i društvenom značaju jezera Šoderica održan je prošlog petka u Koprivnici, kao tradicionalni znanstveni skup koji jednom godišnje o različitim temama organizira Povijesno društvo Koprivnica.

Podravsko more došlo bi na dnevni red kad-tad, rekao je Radio Dravi povjesničar dr.sc. Hrvoje Petrić, a nedavno oživljavanje jezera malo je ubrzalo cijelu stvar. Osnovna pitanja bila su:

Zašto se Šoderica toliko podigla u tom jednom smislu, zašto je u određenim vremenima došla u krizu i zašto se sad počelo pokazivati neko svjetlo na kraju tunela, dakle nešto se događa.

Hrvoje Petrić. Snimio Marko Posavec.
Hrvoje Petrić. Snimio Marko Posavec.

Na skupu je govorilo 13-ero znanstvenika i stručnjaka koji su iznijeli svoja viđenja i rezultate istraživanja iz područja povijesti, arheologije, biologije, geografije, ekologije, te turizma i rekreacije. O značaju Šoderice nema dvojbe, ali njena budućnost ponajviše ovisi o tome koliko će ju znati cijeniti oni koji upravljaju financijama.

DI: Pogled u budućnost Šoderice – je li prevladavao pozitivan ili negativan?
HP: Realan.
DI: Što to znači?
HP: Pa da sve ovisi o ljudskom faktoru, kako ćemo se tome prilagoditi. Sve je moguće i ovisi o tome kako se postavimo i koliko će biti ulaganja. Doba najvećeg uspona Podravine bio je sasvim drugačiji kontekst nego danas. Danas su drugačija vremena. Ipak, mislim da se može u nekom obliku sve to vratiti; ljudi su za Šodericu emocionalno vezani i fizički su tamo, ali ipak ne više na onaj način kako je to bilo u sedamdesetim i osamdesetim godinama.

Rezultat tog znanstvenog skupa bit će poseban zbornik ili možda specijalno izdanje časopisa “Podravina” posvećenog Šoderici, što bi zapravo bila prva stručna monografija Podravskog mora.

zatvori