Četvrtak, 25. travnja 2024.

Zlata Bartl još uvijek nema spomenik u Koprivnici

Ni osam godina nakon smrti profesorice Zlate Bartl Koprivnica nema spomenik posvećen ovoj znanstvenici.

Osoba najzaslužnija za stvaranje Vegete zasad u Koprivnici nema ni skulpturu, ni reljef, ni spomen ploču niti ikakav drugi objekt u prostoru, a trenutno se ni ne radi na tome da se spomenik postavi. Rekla je to Dravi info pročelnica za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Maja Ištvan Krapinec:

Prihvaćamo sve ideje, otvoreni smo za rasprave gdje postaviti, da li će to biti zaista neki objekt u prostoru ili samo reljef. Postoje mnogi oblici kako se taj spomenik može prikazati. Ali trenutno ne radimo na tome da se on postavi, niti pripremamo natječaje.

Razlog, kaže Ištvan Krapinec, nije nedostatak inicijative građana ili gradske uprave već mišljenje da samo postavljanje spomenika nije dovoljno za sve ono što je ta žena učinila za grad:

Mi smo profesorici Zlati Bartl posvetili jedan cijeli dio grada imenovavši ga Trgom Zlate Bartl. To je zaista velik prostor omeđen Ulicom Miklinovec, odnosno prostor južno od zgrade Policijske uprave. Trenutno je tamo pet višestambenih zgrada, gradit će ih se još desetak. To je zaista jedan veliki prostor na kojemu će prema našim procjenama obitavati oko 500 stanovnika. Tako da za sad smatramo da je to doista pravi način na koji bismo imali spomen na profesoricu Zlatu Bartl što se tiče gradskih prostora.

O konkretnom spomeniku profesorici Bartl više je govora bilo neposredno nakon njene smrti. Kao najlogičniju spominjala se lokacija u blizini žlice ispred Podravke, no to je ostalo samo na ideji koju gotovo više nitko ni ne spominje. Iz Podravke nismo uspjeli doznati postoje li kakvi planovi o podizanju spomenika profesorici Bartl, no iz Starčevićeve su podsjetili da je u predvorju Podravkine poslovne zgrade uređena spomen soba profesorici Zlati Bartl koju s ponosom pokazuju gostima i poslovnim partnerima.

A koliko je profesorica Bartl bila velika i važna, zaključio je i predsjednik Sabora Josip Leko kad je sa svečarske govornice proslave ovogodišnjeg Dana grada zaključio da „profesorica Bartl ima svoj spomenik – Podravku“.

zatvori