Petak, 19. travnja 2024.

Od nedjelje formalno nastupa razdoblje zimskih uvjeta na cestama

Ove nedjelje, 15. studenoga, počinje pet mjeseci dugo razdoblje koje službeno slovi kao vrijeme zimskih uvjeta na cestama.

Na određenim dionicama cesta korištenje zimske opreme obvezno je bez obzira jesu li na prometnicama doista zimski uvjeti – snijeg i led. Podsjetila je na tu činjenicu voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke Mirela Škvorc te istakla:

Na području naše Policijske uprave takvih cesta nema, međutim na područjima susjednih PU te ceste postoje. Stoga ćemo mi kao i prošle godine na našu web stranicu staviti poveznicu na Odluku o cestama na kojima je obvezno korištenje zimske opreme. Građani će tako vrlo lako provjeriti imaju li obvezu korištenja zimske opreme u slučaju da putuju van područja koprivničko-križevačke Policijske uprave.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec (arhiva).
Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec (arhiva).

Škvorc poziva vozače da svakako pripreme svoja vozila za zimske uvjete.

Prije nego što stvrno nastupe zimski uvjeti na cestama, je razdoblje kada vlasnici svoja vozila trebaju pripremiti za zimu. Pozivamo iz da iskoriste mogućnosti besplatnih preventivnih tehničkih pregleda u Stanicama za tehničke preglede od 23. do 28. studenoga ove godine.

To će svakako biti prilika da se otklone nedostaci, stave zimske gume čiji utori ne smiju biti manji od 4 mm, treba provjeriti stanje lanaca koji moraju u vozilu biti pripravni za postavljanje na kotače u slučaju potrebe. Treba provjeriti i stanje brisača stakala, zamijeniti dotrajale metlice, provjeriti tekućinu za ispiranje stakala te stanje akumulatora te u automobilu imati pribor za čišćenje snijega i leda s vozila.

zatvori