Četvrtak, 18. travnja 2024.

Krapinec: Žica na granici masakrira srne, moramo uputiti prosvjed

Razmatranje Izvješća o stanju očuvanosti i zaštite prirode na području Koprivničko-križevačke županije u razdoblju od 2010. do 2014. godine bilo je povod da županijski vijećnik na sjednici županijske skupštine, HSS-ov Božidar Krapinec iz Koprivničkih Bregi, primijeti da je čak 30% područja naše županije pod režimom raznoraznih zaštita.

Tim zaštitama usprkos, trenutno nismo u stanju zaštititi populaciju divljači, osobito srna, od opasnosti namotane bodljikave žice koju su na granici postavili naši susjedi Mađari. Žica, upozorava Krapinec, predstavlja barijeru za uobičajene migracije divljači, koja zbog toga stradava.

Ovo je užasna stvar koja se događa. Ja sam 41 godinu lovac i prisutan sam na tim poljima. Ne mogu stoga tako lako preći preko toga da naše kraljice polja i šuma, a to su srne, one su najugroženije tim žicama, da one propadaju. To su katastrofe. Vi ne možete zamisliti koliki su razmjeri uništenja tih životinja.

Krapinec stoga očekuje da se županijska uprava zauzme za zaštitu divljih životinja ugroženih mađarskom bodljikavom žicom:

Mislim da bi mi kao županija, kao članovi Županijske skupštine trebali poslati nekakav prosvjed barem prema našim ministarstvima jer nisam siguran koliko možemo utjecati na Republiku Mađarsku. Moramo barem nekakav prosvjed poslati Ministarstvu zaštite okoliša da se ta žice i ta ograda maknu jer je to katastrofa za naše životinje. Mi ljudi možemo prolaziti kroz Europsku uniju kako želimo. Životinje kad dođu pred ogradu ne znaju, zbunjene su, doživljavaju šok.

Županijska skupština Krapinčev prijedlog prosljeđuje nadležnom županijskom odjelu na postupanje.

zatvori