Petak, 26. travnja 2024.

Srednjoškolci obilježavaju svoj dan – evo što su pripremili

Učenici Gimnazije Fran Galović i Obrtničke škole Koprivnica po prvi puta će sudjelovati u obilježavanju Međunarodnog dana srednjoškolaca, kojemu je tradicionalno posvećen 17. studenog.

Tim povodom osmislili su cjelotjedni program. Zašto su se odlučili pridružiti obilježavanju svog dana, Dravi info rekla je koprivnička gimnazijalka te članica Upravnog odbora Udruge srednjoškolaca Hrvatske i urednica portala usred.hr, Tatjana Matić, koja je uz Ivanu Dujak, također učenicu koprivničke gimnazije, sve ovo pokrenula.

Prije svega, cilj je osvijestiti srednjošklce da imaju svoja prava i da se znaju njima koristiti i baviti. Između ostalog, želimo promovirati kulturu nenasilja, različitosti i suradnje škola na županijskoj razini, ali i općenito. Pozivamo sve srednjoškolce da nam se pridruže i obilježe s nama Međunarodni dan srednjoškolaca.

Međunarodni dan srednjoškolaca diljem svijeta obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939., strijeljani bez suđenja. Ovaj dan povezan je s Deklaracijom o pravima srednjoškolaca. Projekt će uključivati prvenstveno srednjoškolce, ali i studente iz cijele Hrvatske.

Udruga srednjoškolaca Hrvatske (USRED) je udruga mladih koja se bavi informiranjem, obrazovanjem i umrežavanjem srednjoškolaca na nacionalnoj i europskoj razini. Ove godine pripremila je program u Koprivnici, ali i Varaždinu, Osijeku, Krapini, Daruvaru, Požegi, Splitu i Rijeci te niz aktivnosti i događaja za srednjoškolce i studente.

Zbivanja možete pratiti i na Facebooku.

PROGRAM:

16. – 20.11. Tjedan dobre glazbe po izboru srednjoškolaca
Projekcija filma „Naša prava“

Utorak, 17. 11.
• 10:25 GFG Kolači i glazba povodom MDS-a
13:10 Predavanje gimnazijalke Maje Bošnjak o putovanju u Kanadu i Ameriku
• MDS Bircevi :pića po nižim cijenama povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca

Srijeda, 18.11.
• 13:30 Algebrino karijerno savjetovanje (prostorije Hrvatske gospodarske komore, Frankopanska 3)

Četvrtak, 19.11.
• 12:30 Sportski turnir srednjoškolaca i studenata (dvorana Gimnazije Fran Galović)

Petak, 20.11.
• KKC Pixel, 19:00 „Srednjoškolci za mikrofonom“ – večer poezije i glazbe
• 21:00 Studentsko-srednjoškolski trash party, KKC Pixel

 

zatvori