Nedjelja, 17. ožujka 2024.

Slijedi treći rebalans županijskog proračuna, uglavnom tehničke naravi

Koprivničko-križevačka županija ove će godine treći puta usklađivati svoje financije.

Treći, a vjerojatno i posljednji ovogodišnji rebalans proračuna na dnevnom je redu sjednice Županijske skupštine što je sazvana za idući četvrtak. Županijska pročelnica za financije Robertina Zdjelar rekla nam je da je riječ o uglavnom tehničkim izmjenama.

Proračun rebalansiramo jer smo sada, kad se bliži kraj godine, uvidjeli još neke mogućnosti kojima bimo mogli poboljšati podršku građanima. Osim toga, tako ovu poslovnu godinu možemo bez dodatnih poteškoća što prije i što kvalitetnije završiti.

No, Županiji se ipak ukazao neplanirani prihod.

Moram reći da smo unatrag zadnjih mjesec dana dobili još neka dodatna sredstva. Riječ je o doista simboličnim iznosima – 54.000 kuna za koliko nam se povećavaju prihodi. Radi se o podršci Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva za promidžbe odnosno za održavanje sajmova. Sukladno tome, taj je novac uključen u rashode u okviru naših već postojećih i planiranih aktivnosti.

Ostale promjene u ovogodišnjem proračunu samo su tehničke prirode, praktički riječ je o preraspodjeli slobodnih sredstava na pozicije gdje još treba novca, a takvih sitnih tehničkih poravnanja, kaže pročelnica Zdjelar, ima puno. Među njima su subvencioniranja kamata za studentske kredite, prijevoz srednjoškolaca te sufinanciranje mjera ruralnog razvoja.

Pročelnica Zdjelar ističe da su županijski prihodi realno planirani i ostvaruju se bez većih problema. Podsjetimo još da županijski proračun iznosi oko 160 milijuna kuna, čemu treba dodati i 8 milijuna prenesenog viška iz prijašnjih godina.

zatvori