Utorak, 16. travnja 2024.

KOLUMNA: Što s ambalažom od utrošenih sredstava za zaštitu bilja?

Sredstva za zaštitu bilja imaju važnu ulogu u osiguravanju kvalitete i kvantitete hrane. Nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja, njihova ambalaža postaje opasni otpad i treba je privremeno skladištiti te predati tvrtki koja ima dozvolu za skupljanje, oporabu i zbrinjavanje ovakve vrste otpada. Prazna ambalaža sredstava za zaštitu bilja ne smije se koristiti za druge svrhe. Nije dozvoljeno pretakanje sredstva za zaštitu bilja u drugu vrstu ambalaže koja za to nije predviđena, jer i ona u tom slučaju postaje opasan otpad.

Zbrinjavanje prazne ambalaže, ostataka škropiva i sredstava za zaštitu bilja uređeno je propisima o otpadu i spada u kategoriju zbrinjavanja opasnog otpada. Proizvođač sredstva za zaštitu bilja, kao i posjednik otpada, imaju obvezu zbrinuti praznu ambalažu, ostatke škropiva ili sredstva za zaštitu bilja na način siguran za zdravlje i okoliš. Ambalažu se ne smije ostaviti u blizini njiva, odbaciti u vodotoke ili divlja odlagališta, ali ni u komunalni otpad!

Proizvođač sredstva za zaštitu bilja od kojega otpad potječe odgovoran je za odabir rješenja zbrinjavanja otpada pa je stoga Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske – CROCPA, osmislila akciju sakupljanja i zbrinjavanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja. Na području Republike Hrvatske dogovoren je niz lokacija na kojima se jednom godišnje prikuplja otpadna ambalaža sredstava za zaštitu bilja.

Ambalaža sredstava za zaštitu bilja

Korisnici sredstava dužni su ambalažu do termina prikupljanja privremeno čuvati na svom gospodarstvu. Ambalaža sredstava za zaštitu bilja na gospodarstvu mora biti izvan dohvata djece, domaćih i divljih životinja, zaštićena od padalina i izravnog sunčevog svjetla te drugih uvjeta kod kojih bi moglo doći do ispuštanja ostataka sredstva za zaštitu bilja u okoliš. Otpadna ambalaža se ne smije čuvati u istoj prostoriji s hranom, pićem, hranom za životinje i sličnim proizvodima.

U Koprivnici se otpadna ambalaža sredstava za zaštitu bilja već duži niz godina sakuplja u reciklažnom dvorištu početkom prosinca, a ove godine ju možete predati 1. prosinca od 8.00 do 12.00 sati. Osiguran je povrat ambalaže isključivo tvrtki članica projekta CROCPA EKO MODEL: AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro. Ambalaža ostalih tvrtki neće biti prihvaćena, a u svrhu pravilnog zbrinjavanja ambalaže ostalih tvrtki koje nisu dio projekta potrebno je obratiti se proizvođačima/uvoznicima tih proizvoda.

Kako bi se izbjegle gužve tijekom akcije sakupljanja, veći korisnici sredstava za zaštitu bilja mogu dogovoriti pojedinačni odvoz ambalaže sa svog gospodarstva. Molbu za pojedinačni odvoz otpada potrebno je uputiti pismeno tvrtki CIAK uz navođenje adrese, načina pakiranja (big bag vreće i sl.) i izjave da posjedujete isključivo ambalažu članica CROCPA EKO MODEL-a. Uvjet za pojedinačni dolazak je posjedovanje minimalno 100 kg ili 1 m3 prazne ambalaže.

zatvori