Petak, 19. travnja 2024.

KOLUMNA: Ako mislite pesticide kupovati ‘na crno’ u inozemstvu, razmislite ponovno

Bez položenog ispita nema kupovanja sredstava za zaštitu bilja

II. dio

Približava nam se rok nakon kojeg neće biti moguće kupovati sredstva za zaštitu bilja bez položenog tečaja o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida pa „žestoki protivnici“ ove izobrazbe već smišljaju način kako će do sredstava za zaštitu bilja doći i bez odgovarajuće potvrde i iskaznice.

Nedavno sam u novinama pročitala izjavu nekog vinogradara da se ne brine mnogo zbog tečaja jer će sredstva za zaštitu bilja bez iskaznice kupovati u susjednoj Mađarskoj ili Sloveniji. To je samo jedno od rješenja koje su smislili korisnici sredstva za zaštitu bilja koji smatraju da im izobrazba nije potrebna. Hrvati se uvijek nekako snađu, mi smo zapravo eksperti u pronalaženju zaobilaznih rješenja. No, prije nego što pobjedonosno krenete u susjedne na države po pesticide, trebali biste čuti nekoliko važnih informacija.

Mađarska i Slovenija, kao i ostale članice EU, svoje su zakonodavstvo prilagodile Direktivi 2009/128/EZ pa i u tim zemljama postoji obaveza polaganja ispita i posjedovanja odgovarajućeg certifikata ili potvrde. Ne znam hoće li biti spremni Hrvatima „na crno“ prodavati sredstva za zaštitu bilja.

Sredstva za zaštitu bilja nije dopušteno kupovati u inozemstvu jer se na sredstva za zaštitu bilja ne primjenjuju u potpunosti odredbe slobode kretanja roba. Svaka država odobrava sredstva za zaštitu bilja na svom teritoriju. Korisnicima pesticida dopuštena je kupovina samo registriranih sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj.

Korisnici pesticida iznimno mogu kupovati sredstva za zaštitu bilja u nekoj od država Europske unije, ali uz prethodnu dozvolu za paralelnu trgovinu koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede. Uvjet za izdavanje takve dozvole je da je sredstvo za zaštitu bilja u toj državi članici istovjetno registriranom sredstvu za zaštitu bilja u Hrvatskoj. Iz država nečlanica EU nije dozvoljen uvoz sredstava za zaštitu bilja. To znači da BiH i Srbija nisu alternativno rješenje!

Izobrazba o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida ne provodi se samo da bi korisnici sredstava za zaštitu bilja smjeli kupovati sredstava za zaštitu bilja, već da bi ih smjeli koristiti. Mislim da su mnogi poljoprivrednici pogrešno shvatili zašto trebaju pristupiti izobrazbi. Zakon i pravilnik jasno kažu da svaka osoba koja primjenjuje sredstva za zaštitu bilja treba posjedovati odgovarajuću iskaznicu i u trenutku rada sa sredstvima za zaštitu bilja tu iskaznicu mora imati uz sebe.

Na kraju, ne treba zaboraviti da u slučaju kršenja zakona i pravilnika, ako ste uhvaćeni na djelu, slijedi kazna. Iako o kaznama ne volim govoriti, nije loše znati da fizička osoba koja kupi, posjeduje ili koristi pesticid namijenjen profesionalnim korisnicima, a nema odgovarajuću izobrazbu i iskaznicu može biti kažnjena novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna. Kazna se čini mnogo skuplja od cijene izobrazbe.

Možda bih još trebala reći da je znanje neprocjenjivo, ali to je tek moje mišljenje, ne piše u zakonu.

zatvori