Petak, 19. travnja 2024.

Dan sjećanja na Vukovar: Večeras tradicionalno paljenje lampaša kod fontane

Dan je sjećanja na velike žrtve od prije 24 godine u Vukovaru i Škabrnji. Cijela se Hrvatska prisjeća strašnih ratnih događaja, a dožupan Darko Sobota i član županijske skupštine Miroslav Kovačić predstavljaju Podravce i Prigorce u koloni sjećanja.

Osim toga, dožupan Sobota bio je i u izaslanstvu Hrvatske zajednice županija koja je u spomen na vukovarske žrtve položila vijence. Dio dojmova iz Vukovara, dožupan Sobota podijelio je s Radio Dravom:

Dojam je ovdje u Vukovaru zapravo jedna velika, velika žalost prije svega. Ali moram istaći i jedan veliki ponos svih sudionika kolone sjećanja i ostalih građana u Vukovaru. Svi smo ponosni zbog svega što su građani i branitelji Vukovara prošli. Miješaju se osjećaji ponosa i zadovoljstva što je žrtva Vukovara urodila slobodnom Hrvatskom, ali i tuge i ponosa koji se vide na svim licima u Vukovaru.

Sobota kaže da je u Vukovaru sreo mnoge žitelje naše županije koji su tamo otišli organizirano s uglavnom braniteljskim i stradalničkim udrugama ili pak pojedinačno u vlastitom aranžmanu.

Sjećanje na Vukovar i u Koprivnici

Vukovarske žrtve danas se prisjećamo i u Koprivnici. Uz vučedolsku golubicu, koju su u znak zahvalnosti Koprivničancima ostavili Vukovarci koji su ovdje bili zbrinuti tijekom Domovinskog rata, danas su lampaše zapalili građani, ali i – što posebno veseli, brojna djeca koja su na Lenišće došla sa svojim učiteljicama ili tetama iz vrtića.

Večeras će biti nastavljena i tradicija paljenja lampaša uz fontanu. Koprivnički HDZ-a poziva građane da i ove godine na taj način odamo počast ratnim žrtvama Vukovara i Škabrnje. Okupljanje u centru Koprivnice najavljeno je za 19 sati.

zatvori