Petak, 19. travnja 2024.

700-tinjak prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama samo je vrh ledenog brijega

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojemu je posvećen 25. studenog, obilježen je danas ispred koprivničke Gradske tržnice.

Kako bi građane Koprivnice senzibilizirali za problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, snage su udružile Udruga žena “Hera”, Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” i Policijska uprava koprivničko-križevačka. Prolaznike su informirali o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, kako dobiti savjet i podršku, te su dijelili letke i edukativne materijale.

Valerija Golubić, voditeljica županijskog tima za borbu protiv nasilja nad ženama rekla je kako je na području naše županije prijavljeno sedamstotinjak slučajeva nasilja u obitelji, ali napominje kako to nije realna brojka.

Ta brojka je samo dio onoga što se stvarno događa. Postoji velika, velika tamna brojka i svi mi trebamo raditi na senzibilizaciji javnosti i na osvješćivanju ljudi da nasilje u bilo kojem obliku nije dobro došlo.

Valerija Golubić. Snimio Marko Posavec.
Valerija Golubić. Snimio Marko Posavec.

Marina Švagelj-Jažić, predsjednica Udruge žena “Hera”, Dravi info je rekla što savjetuje ženama nad kojima se vrši nasilje.

Moraju se okružiti podrškom. Bitno je da svaka od njih ima bar jednu osobu od povjerenja kojoj se mogu obratiti i povjeriti. Isto tako, bitno je da sva od njih vodi jedan dnevnik – kad je to nasilje bilo učinjeno, na koji način, što je sve suprug ili partner izrekao, kako bi kada prijave nasilje policiji ili centru mogle taj dnevnik predati kao jedan vid dokaza.

Marina Švagelj-Jažić. Snimio Marko Posavec.
Marina Švagelj-Jažić. Snimio Marko Posavec.

Uz to, Švagelj-Jažić poziva žene koje su žrtve nekog od oblika nasilja da se jave na njihov SOS telefon ili u Savjetovalište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja gdje anonimno mogu dobiti savjet i pomoć.

zatvori