Petak, 19. travnja 2024.

Besplatna LED rasvjeta od proljeća uz devet školskih igrališta

Školska igrališta uz Srednju školu Koprivnica i Gimnaziju u Križevcima te uz osnovne škole u Novigradu, Koprivničkim Bregima, Drnju, Goli, Rasinji, Kloštru Podravskom i Virju dobit će novu LED rasvjetu.

Riječ je o samoodrživom energetskom sustavu koji neće stvarati dodatne troškove, rekao je Radio Dravi dožupan Ivan Pal:

Jako je važno reći da će nova rasvjeta ili adaptirana uz ona igrališta gdje trenutno postoji, biti primjenom led tehnologije uz napajanje iz autonomnog fotonaponskog sustava. Ta rasvjeta neće biti priključena na redovnu električnu mrežu koju trenutno imamo oko škola i igrališta.

Dožupan Pal podsjeća da školska igrališta nisu samo u funkciji odvijanja nastave već su i mjesta društvenog života mjesta, osobito u ruralnim sredinama. Stoga je važno omogućiti da se maksimalno i sigurno koriste.

Osobno mislim da bi se ta rasvjeta trebala paliti kad pada mrak, a gasiti se s nastupanjem nekog noćnog mira, logično oko 10, 11 navečer. Pitanje je da li bi rasvjeta oko školskih igrališta trebala svijetliti tijekom zime. No, tijekom proljeća, ljeta i jeseni, kad se na tim igralištima odvijaju rekreativne aktivnost, svakako da.

Sve to košta oko 1,3 milijuna kuna, a potreban novac, vjeruju u Županiji, će pribaviti preko jednog od raspisanih projekata. Pal očekuje da će energetski neovisna LED rasvjeta oko izabranih školskih igrališta biti postavljena pa onda i zasvijetliti tijekom idućeg proljeća.

zatvori