Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Pal: Država nas ignorira, Podravka ne može sama – nađite način!

Nastavlja se prolazak izbjeglica kroz našu županiju i Koprivnicu preko Botova do hrvatsko-mađarske granice. Kao što je bilo i najavljeno, noćas je prošao jedan vlak, a jutros još jedan. Upravo taj jutrošnji bio je najnatrpaniji do sad – prema procjeni načelnika Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, dožupana Ivana Pala, u 11 vagona stiglo je oko 1.700 ljudi.

Svi su kao i dosadašnji, bez problema prešli državnu granicu. Dožupan Pal nezadovoljno ističe da lokalni nivo nema nikakvih informacija od odgovornih s državnog nivoa, no neslužbeno doznaje da će danas proći još dva vlaka. Nezadovoljan je ignoriranjem lokalne zajednice, te upozorava i da nas još nitko do sad nije pitao otkud nam voda i hrana koju dijelimo izbjeglicama.

Sljedeći problem je stopiranje Podravkinih donacija. I to s punim pravom. Podravka je dosad dala iznimno veliku donaciju i nitko dosad nije ni pokušao pitati kako to naplatiti od Robnih rezervi. Ja sad inzistiram i od Crvenog križa i u koordinaciji s MUP-om od Stožera MUP-a, da iznađu načina da se to naplati. Podravka ima spreman kamion sad. No ovog časa je dosta! Dakle, u našu županiju nije došlo ništa. Sve su naši resursi. Da li Crveni križ nije povukao što je trebao povući, ili netko drugi, ne znam. To u svakom slučaju nije županijski Stožer. Moj stožer ima zadatak da u koordinaciji sa svim stručnim i žurnim službama na siguran način preprati ljude na mjesto kamo je MUP odredio i da nam nitko ne dođe u našu županiju.

Danas dodatne poteškoće čini problem s komunikacijama. U uvjetima kad ne djeluju telefoni i mobiteli, svoju su ulogu kvalitetno i na vrijeme odradili tekliči, istakao je dožupan Pal i ponovo pohvalio iznimno dobru suradnju županijskog i Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Koprivnice.

zatvori