Četvrtak, 25. travnja 2024.

Orahova muha – novi štetnik oraha

Orah je, nakon jabuke, najzastupljenija voćna vrsta u našoj županiji. Stablo oraha možemo naći gotovo u svakom dvorištu. Ove je godine, pošteđen proljetnog mraza, obilno rodio, no pojedini su plodovi naglo pocrnili tijekom rujna te na tlo padaju orasi s crnom, trulom vanjskom ovojnicom. Uzrok promjeni boje i truljenju vanjske, inače zelene, lupine ploda je novi štetnik oraha – orahova muha (Rhagoletis completa).

Orahova muha spada u skupinu tzv. voćnih muha i podrijetlom je iz Sjeverne Amerike. Prvi nalazi ove muhe utvrđeni su u Italiji devedesetih godina prošlog stoljeća odakle se proširila u Sloveniju, a zatim i u Hrvatsku. Značajnije štete na orahu u našoj županiji bilježimo od 2011. godine.

20150915_111934

Odrasla muha ima tijelo crvenkastosmeđe boje, duljine 4-8 mm i žutu glavu, a na prsištu se nalazi dobro uočljiv trokutasti štitić žute boje. Krila muhe su prozirna, išarana tamnim poprečnim prugama. Ličinke orahove muhe su žutobijele boje, mogu narasti do 9 mm, a lako ih nalazimo u crnoj, truloj vanjskoj ovojnici oraha (dio ploda koji izvana obavija ljusku oraha). Ličinke orahove muhe slične su ličinkama nama poznatije trešnjine muhe koje možemo pronaći u zrelim plodovima višnje i trešnje.

20150915_112213

Odrasla orahova muha javlja se sredinom srpnja i leti sve do kraja rujna te u tom razdoblju odlaže jaja u zelenu lupinu ploda. Nakon 5-7 dana iz jaja izlaze ličinke koje se hrane i žive unutar mekane lupine 3-5 tjedana. Važno je napomenuti da ličinke ne oštećuju ljusku i jezgru oraha. Na kraju svog razvoja, ličinke se kukulje u plodu ili plitko u tlu te tako prezime do naredne godine, a u srpnju se ponovno javljaju odrasle muhe.

20150916_084554

Zbog ličinki koje se hrane i žive unutar zelene lupine ona postaje mekana, u njoj se razvijaju tanini te na kraju pocrni i teško se odvaja od ljuske oraha. Kod ranijeg napada ličinki i jezgra oraha može potamniti i može doći do razvoja plijesni, no kod kasnijeg napada ličinki jezgra je sasvim u redu i može se konzumirati. Nezgodno je što ljuska napadnutih oraha, kad od nje odvojimo truli vanjski omotač, ima dosta tamnu boju te zbog toga takvi orasi nisu privlačni kupcima, odnosno nisu prikladni za prodaju u ljusci.

20150916_095610_001 20150916_100143

U Hrvatskoj je za suzbijanje orahove muhe registriran insekticid Calypso SC 480. Tretiranje se provodi nakon nakon masovnijeg ulova muha na žute ljepljive ploče ili nakon pojave tamnih točkica sa smolom na zelenoj lupini koje nastaju kao posljedica uboda ženki orahove muhe prilikom odlaganja jaja. Tijekom jedne sezone dozvoljena su dva tretiranja navedenim sredstvom s razmakom od 14 dana, no zbog visoke krošnje oraha i dosta dugog leta orahove muhe, rezultat zaštite najčešće nije zadovoljavajući.

Za pojedinačna stabla na okućnicama može se koristiti i metoda masovnog ulova tako da se na donje grane stabla vješa veći broj žutih ljepljivih ploča na koje će se zalijepiti dio muha. Veći broj postavljenih žutih ljepljivih ploča po stablu oraha omogućuje veći ulov muha pa se na taj način može smanjiti njihova štetnost!

Mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, Savjetodavna služba
viša stručna savjetnica
E-mail: [email protected]

zatvori