Četvrtak, 18. travnja 2024.

Molvarci predstavili Podravinu na 50. Vinkovačkim jesenima

Šarenilo nošnji i prikazanih običaja iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, opravdali su očekivanja velikog broja gledatelja okupljenih na vinkovačkim ulicama u nedjelju 20. rujna 2015. godine.

Početak, ali i kraj mimohoda 50. Vinkovačkih jeseni, označili su kuburaši, Gradski puhački orkestar, mažoretkinje, predstavnici manifestacije Mladost i ljepota Slavonije i Zimskog spremanja, Vinkovački šokački rodovi, samičari seminara folklora panonske zone, etno frizure Hrvatske, KUD Tkanica iz Vinkovaca u starogradskim nošnjama, te Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010.

U svečanom mimohodu sudjelovalo je i više od 4000 sudionika. Uz 80 folklornih skupina ulicama Vinkovaca prošlo je 50 gajdaša, 50 lipicanaca i konjanika, te 25 svečanih konjskih zaprega. Nakon mimohoda, tradicionalno, sudionici su, uz posjetitelje, zaplesali Najveće kolo. Više od 50.000 ljudi plesalo je po cijelom gradu. Uz ulice i trgove, po prvi puta plesalo se i na Slavonskom sokaku,a najveće kolo zaplesalo se na stadionu NK Cibalije. Nakon plesanja Najvećeg kola, program se nastavio na glavnoj pozornici u središtu grada gdje se nastavio drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora.

Kao i svake godine, naša Županija imala je svog predstavnika. Ove godine, ta je čast pripala KUD-u Molve, te su se na ovogodišnjim 50. Vinkovačkim jesenim čuli i zvuci poznatih podravskih pjesama, vidio se djelić podravskih plesova i ljepota narodne nošnje Molvi. Domaćini našim Molvarcima bili su članovi KUD-a „Ivan Domac“ iz Privlake.

zatvori