Utorak, 26. ožujka 2024.

Izložba Franje Talana i Josipa Ritoše otvorena u Galeriji Hlebine

Tekst: Muzej grada Koprivnice. Fotografije: Tina Antolić

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama prošlog je petka otvorena još jedna u nizu studijskih izložbi koje nastoje na svjetlo dana izvući dosad nepravedno zanemarene i marginalizirane autore.

Ovog puta predstavljena je izložba slika Franje Talana i skulptura Josipa Ritoše. Izložbu su otvorili ravnatelj Muzeja Marijan Špoljar, kustosica Helena Kušenić te autor Josip Ritoša. Obojica autora predstavljaju povratak prema bazičnom, izvornom stvaralaštvu neopterećenom uzusima ustaljenih konvencija vraćajući se sebi samima – vlastitim osjećanjima, intuitivnom iskonskom stvaralaštvu.

Izložba se može razgledati do 16. listopada. Galerija je otvorena od utorka do petka između 10 i 16 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

FRANJO TALAN (1.5.1929., Gola – 2002., Koprivnica) bavio se obradom zemlje i slikarstvom (slika od 10. godine). Iz Gole, 1952. godine seli u Bakovčice, a 1967. u Koprivnicu gdje radi u Ložioničkoj Ispostavi Koprivnica, a slika najčešće zimi. Sudjelovao je na kolektivnoj izložbi na Zagrebačkom proljetnom velesajmu 1969. i 1970., u Galeriji i čitaonici „Vladimir Nazor“ u Zagrebu 1969. godine te na međunarodnoj izložbi Naivi 73. 1970-ih izlagao samostalno u Zlataru i Malom Lošinju.

JOSIP RITOŠA, rođen je 20.9.1929. godine u Hlebinama. Poljoprivrednik. Kiparstvom se počeo baviti početkom 70-ih godina. Sudjelovao je na desetak skupnih izložbi. Samostalnu izložbu do sada nije imao. Živi i radi u Hlebinama (Ritoševo).

zatvori