Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Grgićevi ‘Samoglasnici’ označili početak finala Drava Art Biennala

Otvorenjem samostalne izložbe pod nazivom ‘Kratki i dugi samoglasnici u elementima (Olovo)’ Antonija Grgića, u petak je u Galeriji Koprivnica počeo završni dio ovogodišnjeg programa Drava Art Biennala. Medijski pokrovitelj je Radio Drava.

Izložba se zapravo sastoji od prostorne i zvučne instalacije u podrumu koprivničke Galerije, a što točno predstavlja, pojasnio nam je sam autor, Antonio Grgić.

To su u principu kulturni slojevi koji su nastali na rijeci Dravi – Drava je svojevrstan depozitorij kulturnih slojeva. Tu su živjeli Iliri, Kelti, Rimljani, Turci, mi Slaveni, Mađari, Nijemci… Znači, tu na ušću Mure i Drave imamo jedno miješanje naroda i ja pokušavam u principu kroz te samoglasnike sve te slojeve ozvučiti, na način da se u ambijentu koji smo stvorili u Galeriji Koprivnica, da se ozvuče ti slojevi. Međutim, ta nematerijalna stvar – zvuk – prispodobljena je uz materijalni efekt, korištenjem materijala koje su koristili i ti narodi. Primjerice, Kelti su uvijek gradili naselja uz rijeku upravo zbog toga što su bili narod metala. Metal je uvijek vezan uz rijeku.

Izložba ostaje otvorena do srijede, 30. rujna, kada je u 18 sati zakazan vođeni obilazak i razgovor s autorom.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/225912745″ params=”auto_play=false&hide_related=true&show_comments=false&show_user=false&show_reposts=false&visual=false” width=”100%” height=”130″ iframe=”true” /]

zatvori