Utorak, 23. travnja 2024.
Home Iz Koprivničko-križevačke županije Županijska Udruga slijepih dobila potporu za projekt “Svijetla budućnost”

Županijska Udruga slijepih dobila potporu za projekt “Svijetla budućnost”

0
Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije jedina je udruga slijepih u Hrvatskoj koja je dobila potporu Ministarstva socijalne politike i mladih za provedbu projekta “Svijetla budućnost”.

U planu im je pomoći socijalno ugroženim članovima, rekla je Radio Dravi zamjenica predsjednika Udruge Dragica Zlatar:

Tražena su sredstva za socijalno ugrožene članove, i to za one koji su nisu dugo članovi naše udruge, koji dosad nisu dobili nikakve pomoći – ni iz donacija, ni preko programa koje je organizirala Udruga, a za koje smo ustanovili da su zaista socijalno ugroženi.

Udruga je osmislila program u vrijednosti 74.000 kuna. Za taj novac predviđeno je kupiti specijalizirana školska informatička tiflotehnička pomagala za četiri slijepe osnovnoškolke, kućanske aparate i medicinska pomagala za četvero članova, te prigodne blagdanske pakete za desetak članova kao i nabavku ogrjeva za 15 članova. No prednost će svakako imati jedan član, rekla je Zlatar.

To je član koji se učlanio nedavno u našu udrugu. On uopće nema struju niti ima bilo kakve mogućnost da mu u uvođenju električne energije pomogne lokalna zajednica. Star je šezdesetak godina, do sad nije imao struju. U suradnji s Elektrom moramo produljiti javnu mrežu i dovesti je do njegove kuće, kako bi on konačno imao u vlastitom domu struju i živio u normalnim okolnostima.

Koliko će od planiranog uspjeti realizirati, u Udruzi nisu sigurni jer im je odobreno 8.000 kuna manje od traženog iznosa. U svakom slučaju, računaju da će provedbom tog programa ipak pomoći svojim članovima u prevladavanju siromaštva, ali i u stvaranju uvjeta za kvalitetnije obrazovanje. Partneri Udruzi u ovom projektu su Centar za socijalnu skrb i Koprivničko-križevačka županija, a na kraju će biti organiziran i okrugli stol o problemu i riziku siromaštva i socijalne isključenosti.

zatvori