Četvrtak, 25. travnja 2024.

Tri umjetnice predstavljaju svoje radove

Umjetnička izložba triju kreativnih stvarateljica – Marije Turk, Vesne Martinjak i Draženke Kolar – otvorena je početkom mjeseca u prostoru pokraj Konzuma u bivšem Mercatoru.

Slike i predmete od češera i likvidambara Marije Turk, umjetničke slike Vesne Martinjak te slike i dekoracije Draženke Kolar možete razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 9 do 12 sati.

Likvidambar (Liquidambar styraciflua L.) je listopadno stablo iz porodice Altingiaceae. Stabla obično narastu 15-20 metara visoka, iako na svom prirodnom području mogu narasti i znatno više – najviše poznato stablo likvidambara visoko je 41,4 metra s promjerom debla od 2,25 m, a nalazi se na području Sjeverne Karoline u Sjevernoj Americi. Žive i do 400 godina.

Plodovi su bodljikave kuglice koje dozrijevaju početkom jeseni, no održe se na stablu kroz cijelu zimu. Svaki plod ima 3-4 cm u promjeru, sadrži velik broj kapsula, a svaka kapsula sadrži jednu ili dvije sjemenke. Stablo s plodovima izgleda vrlo dekorativno, kao da je okićeno božićnim kuglicama, a također i u jesen kada listovi poprime žarko crvenu boju.

Pitanje za vas: gdje u Koprivnici raste likvidambar?

zatvori