Petak, 19. travnja 2024.

Počela gradnja prve Šparne kuće

U koprivničkoj stambenoj zoni „Lenišće istok“, u Ulici Zvonimira Goloba pokraj postojećih triju Šparnih hiža, počeli su radovi na novoj niskoenergetskoj zgradi razreda A+.

Ovaj put radi se o obiteljskoj kući, odnosno prvoj eco-sandwich kući u Hrvatskoj, kako je Radio Dravi rekao autor idejnog projekta i glavni projektant, arhitekt Ljubomir Miščević.

Radi se o jednoj od, nadamo se, dvanaest u nizu po urbanističkom planu Zelenoga kvarta i po, naravno, razvojnim planovima Grada Koprivnice. Ta je kuća promovirana prije cca. dva mjeseca kada je Grad Koprivnica dobio Energy Globe Award.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Još 21. svibnja koprivnička Agencija za društveno poticanu stanogradnju potpisala je ugovor s Građevinskim fakultetom u Zagrebu i tvrtkom Beton Lučko o primjeni fasadnih panela eco-sandwich. Koprivnica je taj projekt prepoznala i podržala, te će ga stoga i prva upotrijebiti u praksi i to zapravo na poklon. Gradilište je, inače, službeno otvoreno još 16. lipnja.

Prvijenac je utoliko što je to, možemo reći, prva obiteljska kuća u sustavu POS-a – društveno poticane stanogradnje. Ona ima tri etaže i tri stambene jedinice, pa prvi puta govorimo i o etažiranju okućnice, u ovom slučaju ona ima sveukupno 400 kvadratnih metara.

A o čemu se točno radi, pojasnio nam je arhitekt Miščević.

Radi se o višeslojnom, odnosno sendvič-presjeku ovojnice vanjskog zida gdje je 12 cm unutarnjeg betona na kojeg ide 20 cm toplinske izolacije, ventilirani sloj od 4 cm zraka i monijerka – to je tanka armirano-betonska stijena, koja završava kao vanjska obloga taj presjek sendviča.

Eco-sandwich paneli prvotno su trebali biti ugrađeni u jednu od zgrada u koprivničkom Kampusu, ali plan je promijenjen jer u tom trenutku eco-sandwich još nije imao sve potrebne ateste i certifikate, kaže Miščević, te dodaje da je prerano govoriti o cijeni kvadratnog metra, ali bit će, naravno, nešto viša nego u Šparnim hižama.

Naravno da se radi o, u svakom pogledu, ekskluzivnijoj varijanti u sustavu POS-a, dakle veća je kvadratura, veći su stanovi…

Recimo i da je donacija eco-sandwich panela, ugovorena krajem svibnja, vrijedna oko 400.000 kuna.

Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec
zatvori