Utorak, 26. ožujka 2024.

Na rubu naive: Franjo Talan i Josip Ritoša u Galeriji Hlebine

Slike Franje Talana i skulpture Josipa Ritoše moći ćete od petka razgledati u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama.

Ovom izložbom nastavlja se ciklus manjih, studijskih, izložbi kojima se predstavljaju autori koji se nalaze na rubu naivne umjetnosti. Više o njihovim radovima za Radio Dravu je rekla kustosica Galerije, Helena Kušenić.

Čim pogledate slike Franje Talana bit će vam jasno da je riječ o jednom potpuno drugačijem autoru, možda čak malo ekscentrične ličnosti. Ovdje se nalaze slike naziva poput Hirošime ili Klanjanja zlatnom teletu što znači da se autor bavi nekim temama koje nisu tipične za naivnu umjetnost, ali ih on opet smješta u prostore naše Podravine.

Naš živući kipar iz Ritoševa, Josip Ritoša, u Hlebinama će izložiti skulpture manjeg formata.

To su izrazito vesele i zaigrane skulpture, koliko god možda prezentiraju ozbiljnije teme. Uglavnom se te ozbiljnije teme tiču religioznog karaktera, dok se tu nalaze i frulaši i različiti ljudi iz svakodnevnog života i mislim da je ovaj spoj njih dvojice vrlo zanimljiv i da se jako dobro nadopunjuju.

Otvorenje izložbe zakazano je za petak u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 16. listopada.

FRANJO TALAN (1.5.1929., Gola – 2002., Koprivnica) bavio se obradom zemlje i slikarstvom (slika od 10. godine). Iz Gole, 1952. godine seli u Bakovčice, a 1967. u Koprivnicu gdje radi u Ložioničkoj Ispostavi Koprivnica, a slika najčešće zimi. Sudjelovao je na kolektivnoj izložbi na Zagrebačkom proljetnom velesajmu 1969. i 1970., u Galeriji i čitaonici „Vladimir Nazor“ u Zagrebu 1969. godine te na međunarodnoj izložbi Naivi 73. 1970-ih izlagao samostalno u Zlataru i Malom Lošinju.

JOSIP RITOŠA rođen je 20.9.1929. godine u Hlebinama. Poljoprivrednik. Kiparstvom se počeo baviti početkom 70-ih godina. Sudjelovao je na desetak skupnih izložbi. Samostalnu izložbu do sada nije imao. Živi i radi u Hlebinama (Ritoševo).

zatvori