Utorak, 16. travnja 2024.

Dokumentarac o Ivanu Generaliću premijerno prikazan u Kinu Velebit

“Ivan Generalić – slikar svoje zemlje” naziv je dokumentarnog TV filma koji je premijerno prikazan danas u kinu Velebit.

Film je nastao povodom stote godišnjice rođenja Ivana Generalića, a uz stare arhivske materijale u filmu su prikazani i snimljeni kadrovi s dvodnevnog simpozija i izložbe poznate Zbirke Infeld iz Beča, održanih u povodu stogodišnjice rođenja ovog poznatog umjetnika. Više o samom filmu za Radio Dravu je rekao ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, Marijan Špoljar.

– To je film koji je nastao za vrijeme proslave stogodišnjice rođenja Ivana Generalića i eto sad je ovih dana i montiran. Imat ćemo prvi puta priliku vidjeti taj film koji će nadam se narednih tjedana ići na HRT-u, a u kojem se na dokumentarni način korištenjem starih arhivskih materijala i novog dijela koji su snimili prije nekolko mjeseci u Hlebinama. To je film koji daje pravu i objektivnu sliku o veličini toga autora.

Spomenimo da je redatelj filma naš sugrađanin Miljenko Bukovčan koji već tridesetak godina radi na HRT-u gdje je film i montiran, a koji je uz Milana Bešlića zaslužan i za scenarij.

zatvori